In een serie artikelen spreken of portretteren we sporters en begeleiders over de invloed van topsport op de mentale gesteldheid. Topwielrenner Tom Dumoulin domineerde in januari 2021 het nieuws met zijn boodschap dat hij de sport tijdelijk ging verlaten. Hij kwam als herboren terug.
Een zoektocht naar zichzelf, zo noemde hij het. Begin 2021 maakte Tom Dumoulin bekend voor onbepaalde tijd te stoppen met wielrennen, in overleg met zijn team Jumbo-Visma. De klassementsrenner, die internationale bekendheid verwierf met zijn Giro-zege in 2017, gaf aan dat hij “heel moeilijk weet” hoe hij zijn mijn weg moest vinden “als Tom Dumoulin de wielrenner, met de druk die daarbij komt kijken en de verwachtingen”.
Hij was het plezier kwijt, deed vier maanden andere dingen, en kwam naar eigen zeggen fysiek en mentaal als herboren terug. Hij deed in juli 2021 een gooi naar goud in de tijdrit op de Olympische Spelen in Tokyo. In een interview met AD zei hij over zijn retraite-periode: ‘Ik vond het fantastisch toen ik even pauze had, met de hond ging wandelen en de bladeren in de tuin op ging ruimen Dat kan ik misschien nog wel vijftig jaar doen. Deze uitdaging in mijn leven komt nooit meer terug.’
De Spelen werden een succes met een zilveren medaille. Niet langer wilde Dumoulin zich houden aan strakke trainingsprogramma’s en -blokken, maar meer zijn gevoel volgen. Vooral in mentaal opzicht kijkt de Limburger anders naar zichzelf. ‘In training of voeding ga ik niet zoveel anders doen. Daar zit mijn winst niet. Het is vooral een andere state of mind. Het besef dat ik een heel bijzonder talent heb. Dat ik het mega uitdagend en gaaf vind om daar alles proberen uit te halen.’
In mei 2022 zal Dumoulin weer uitkomen in een grote ronde. Hij heeft ervoor gekozen om de Giro d’Italia te rijden, waar hij gaat proberen om voor de tweede keer in zijn carrière de eindzege te halen.